Foto: Bryllupsfotograf Henriette Kyed

I august var jeg, som I ved, til gode venners bryllup hvor jeg også havde æren af at kreere deres bryllupskage. Det var første gang at jeg skulle begive mig ud i en kage i den størrelse og omfang – men resultatet blev simpelthen bedre end håbet og forventet. Den stod snorlige og var så smuk. Men bagom dens pragt som den stod på dagen, var der en hård uge op til når man er ene og alene i køkkenet og sådan set kun er indehaver af et helt almindeligt lejligheds køkken med en enkelt normalstørrelses ovn og køleskab – men med lidt kreativitet og tetris i baghovedet, så kan det godt lade sig gøre, det kan jeg i hvert fald skrive under på! Men jeg vil også sig, at hvis man skal kaste sig ud i sådan en størrelse, så skal man have prøvet at bage ligende enkeltkager mange gange, så man kender både styrker og faldgrupper, i forhold til ens tidshorisont og organisering – der skal nemlig både være stramt program men også være plads til fejl og undervurdering af tid, for i bund og grund aner man ikke hvor lang tid hver process tager hvis ikke man har prøvet det før. Nu har jeg selv bagt et utal af kager i den næst øverste og øverste kagestørrelse på stativet, men anede ikke hvor meget dej der fx skulle til, til den nederste store kage, og der blev jeg godt nok overrasket hvilket resulterede i at jeg havde undervurderet hvad den kunne indeholde og det tog lige dobbelt så lang tid end regnet med. Men jeg var startet tidligt og derfor betød denne fejlberegning ikke det store. – så selvom jeg er en garvet bager, så kan selv sådanne fejlberegninger også ske for mig i så store størrelser jeg ikke har arbejdet med før, men det slog mig ikke ud da jeg ellers er 100 % sikker i min bagning, redskaber og værktøjer. Nå, men her får I så min guide til hvordan man får kreeret en 4 etagers bryllupskage, held og lykke – du kan godt! 😉

Redskaber:
4 etager kagestativ – 1. etage: 20 cm, 2. etage: 26 cm, 3. etage: 32 cm, 4. etage: 40 cm
Runde kageforme i samme størrelse som hver etage – jeg lå ikke inde med alle størrelse, så det jeg havde var: 1x 40,6 cm (den største jeg kunne finde), 1x springform (23 cm) og 1 dyb bradepande til ovnen – lidt alternativt, men det fungerede for mig, hvis ikke du har prøvet at bage så meget og ikke kender dine redskaber, så ville jeg holde mig til at købe det “rigtige” værktøj.
4 justerbare kageringe (når kagerne skal samles og sætte sig)
Kageplast – hellere for meget end for lidt (til kagerne når de samles i springformene, så kagen ikke sidder fast i springformene og ødelægges)
Bagepapir
Køkkenfilm
Staniol
Køkkenmaskine eller elpisker
Dejskrabere
Kagespartel (til finjustering ved opsmøring/pyntning af kagen)
Et hav af skåle
Smør-spray til bagning af bundende
1 papcirkel i samme farve som stativet til placering af den 1. etage (toppen)
Udstikker til stangen i stativet (rund, aflang, hul – mål evt. med stangen fra stativet for at være sikker på at diameteren passer)

BUNDE – hvor mange portioner til hver etage?

Grundopskrift på kagen/bunde:
375 g hvedemel
300 g sukker
1½ tsk natron
1½ tsk bagepulver
1½ tsk vaniliepulver
5 æg
260 g smeltet smør
3 dl kernemælk eller yoghurt
300g revet marcipan
– Kom alle ingredienser i en stor skål pånær marcipanen og pisk/rør til en jævn flydende dej.
– Riv marcipanen groft og vend i dejen
– Bages ved 170 grader

1 etage:
Der laves 1x portion af denne, i en alminde springform (ellers fyld en passende størrelses kageform 2/3 dele op med denne portion). Kagen bages i ca 1 time og 15 minutter.

2. etage:
Her er det nok at bruge en alminde springform på ca 23 cm – der laves 1 x kageportion. Kagen bages i ca 1 time og 15 minutter.

3. etage:
Hvis du har den rette form, laves der 3x af ovenstående opskrift. Hvis ikke du har en sådan form, som jeg ikke havde, laves én bund ad gange i en bradepande og hver bund udstikkes efterfølgende med en springform. Hver bund laves á en hel portion, da bunden ellers ikke vil have den korrekte tykkelse – ja, lidt omstændig og nemmere hvis man har en korrekt størrelses kageform. Hvis du har den rette form, bages kagen i 1,5-2 timer og hvis du bager hver bund hver for sig, skal hver bund bages i 28-30 minutter.

4. etage:
Har bliver man nødt til at investere i en stor kageform på 40 cm (mere nøjagtigt, så er den 40,6 cm) og her kommes 4x af kageopskriften i kageformen. I min ovn, kunne denne kun være i og bages i, hvis den stod nederst i ovnen (ikke på den bageplade) ellers var der ikke plads. Denne størrelse bages i ca 2 timer og 40 minutter – husk at holde øje og tjekke med en gaffel undervejs.

OBS!! HUSK: Hvis formene IKKE er springforme, men med fast bund er det meget, meget vigtigt at man klipper et stykke bagepapir ud som er på størrelse med de respektive kageforme OG ydermere sprayer med smør/fedtstof, for ellers vil bunden/kagen sidde fast i formen!

MOUSSE til kagerne

Grundopskrift på hvid chokolademousse
½ l piskefløde
200g hvid chokolade
4 blade husblas
– Husblas udblødes i vand i ca 10 minutter
– Fløden og chokoladen smeltes i en gryde
– Husblassen krammes fri for vand og smeltes deri.
– Fløde/chokoladeblandingen kommes i en skål og tildækkes med husholdningsfilm, så det dækker overfladen og op ad siderne på skålen
– Lad stå På køl i minimum 3 timer og gerne natten over, hvorefter det piskes op til en creme og kommes på bunden

Grundopskrift på citronmousse
½ l piskefløde
1,5 saften fra 1½ citron
2 spsk sukker
5 blade husblas
– Husblas udblødes i vand i ca 10 minutter
– Pres saften fra citronerne ned i en skål
– Hæld den igennem en tætmasket si, direkte ned i en lille gryde (så citronkød og kerner ikke kommer med)
– Tilsæt sukker og smelt det i citronsaften
– Husblassen krammes fri for vand og smeltes deri
– Køl af og imens piskes fløden stiv
– Vend citronsaften forsigtigt i fløden og stil på køl i minimum 3 timer og gerne natten over

1. etage:
Der laves en enkelt grundportion af hver mousse, det er lidt for meget, men en regel jeg har er, hellere lidt for meget end for lidt

2. etage:
Her laves der også en enkelt portion af hver mousse, som dermed passer perfekt til en almindelig springform.

3. etage:
Her laves der ca 1,5 portion af grundopskrifterne således:
Hvid chokolademousse: 0,75 l fløde / 300g hvid chokolade / 6 husblas
Citronmousse: 0,75 l fløde / 2, 25 citron / 1,5 spsk sukker / 7,5 husblas

4. etage:
Her laves 2,25 af grundopskrifterne således:
Hvid chokolademousse: 1,25 L fløde / 500g hvid chokolade / 10 blade husblas
Citronmousse: 1,25 L fløde / 4 citroner / 2 spsk sukker / 12,5 blade husblas

PYNT TIL KAGEN
5 kg friske hindbær. Ja, 5 kg er meget og jeg brugte ikke dem alle, men hellere være på den sikre side, så de alle er flotte og hele. Jeg bestilte dem via nemlig.com og fik dem leveret dagen inden de skulle bruges, for at være på den sikre siden, igen, igen! (det gode ved nemlig.com er, at man kan angive sin ordre og ønske om levering længe før man skal modtage dem – så man heller ikke skal være nervøs for om man nu kan finde så mange flotte hindbær lige den dag man skal bruge dem!)

Opsmøring:
(nok til 1 omgang af alle kager)
600g smør (blødt)
900g flormelis
Sjat mælk
350g hvid chokolade
– Pisk smør med flormelis og mælk
– Smelt den hvide chokolade og pisk i cremen til den bliver cremet, jævn og lækker

HVORDAN STRUKTURERES TIDEN???
Jeg skulle servere kagen en lørdag og ville have den færdig om fredagen, derfor startede jeg om tirsdagen (og ja, den kan godt holde sig så længe, det handler om at købe fløden der kan holde sig længst osv.!). Min process forløb således:
Tirsdag: ALLE mousse til ALLE 4 etager laves og sættes på køl til dagen efter
Onsdag formiddag: ALLE bunde bages om morgenen/formiddagen og køles af
Onsdag aften: Del kagen til 1. og 2 etage i tre bunde hver på ca 1,5 cm (gøres med en lang, skarp kniv). Placér 1. etage (toppen) på den indkøbte papcirkel så der er ca 1-2 cm fra papcirklens yderste punkt til hvor kagebunden er placeret. Det samme gør sig gældende for 2. etage – denne placeres dog direkte på ‘fadet’ tilhørende stativet (og ja, den skal dække hullet i midten – info og forklaring ift hvordan dette forløber, følger senere). Nu kommes en passende kagering rundt om hver bund og kageplasten lægges ind langs kanten – nu samles hver af de to kager således: bund – hvid chokolademousse – bund – citronmousse – bund, inde i hver kagering. Stil på køl.
– Torsdag morgen: Del kagen til 3. og 4. etage i tre bunde hver på ca 1,5 cm (gøres med en lang, skarp kniv). Derefter skæres ca 1-1,5 cm af hver bund langs kanten, så bunden bliver lidt mindre i diameteren (da der skal være lidt plads fra kagebunden ud til kagestativets ‘fade’, ligesom de foregående bunde, således at der også er plads til at få kagen smurt op!). Placer nu hver bund på det rette etage-fad, omkreds med kageplast og kagering ligesom de to andre topkager og saml nu således: bund – hvid chokolademousse – bund – citronmousse – bund. Stil på køl.
– Torsdag eftermiddag: Der laves en enkelt portion opsmørring – og 1. og 2. etage opsmøres med et enkelt lag og sættes tilbage i køleskabet. Resten af opsmørringen holdes også på køl
– Fredag morgen: Deres laves endnu en portion opsmørring – 3. og 4. etage opsmøres nu ligeledes med et enkelt lag opsmøring og sættes tilbage på køl. Nu får 1. og 2. etage deres andet lag opsmøring, dette gøres jævnt og fint, med skarpe kanter, evt. se billeder (da dette er det sidste lag kagen skal have) og de sættes tilbage på køl
– Fredag eftermiddag: Nu får 3. og 4. etage deres andet lag, som ligeledes gøres jævnt og fint med skarpe kanter – og sættes tilbage på køl.
– Fredag aften: Alle kage-elementer til bryllupskagen er helt færdige, og nu laves perlerækken til pynten langs kanten: Her bruges fondant, en perlerække form (silikoneform) og perlemor-spray (sprayes på perlerækken FØR de påsættes på kagen). Rækken sættes rundt om kagen og de to ender “limes” sammen med vand med en pensel (husk, der skal ikke bruges meget vand).
– Lørdag: Dagen for serveringen – husk at kagen ikke skal samles før den er kommet på den rette serveringsplads. Jeg samlede den ca 1,5 times inden servering fordi jeg vidste det ville tage lang tid at sætte alle de fine friske hindbær på som pynt (jeg tyede også til hjælp fra min kære mand og gode venner), så hvis pynten allerede er på kagen, så kan man godt nøjes med at samle den en time inden servering.

GUIDE TIL AT SAMLE STATIV
Udstikker til stangen i stativet (rund, aflang, hul – mål evt. med stangen fra stativet for at være sikker på at diameteren passer)
Skruetrækker
Gaffel
Pind (ca 10-25 cm, ca 5 mm i diameter, stabil – jeg brugte en “pop cakes-pind” købt hos specialkøbmanden)
En makker – det er IKKE nok at være én person, jeg vil i hvert fald anbefale at have lidt hjælp til at holde, fx når kagen skal monteres
– Udstik hullet til stativets stang på hver etage: Tag pinden og stik op i det hul som er lavet i bunden på ‘etage faddet’ (der hvor det skal skrues sammen) – stik pinden helt lige op, så den bryder et lille hul i kagens top, således ved du hvor midten er. Tag nu udstikkeren og placér lige ovenpå kagen og når den er præcis, så pres udstikkeren halv ned i kagen (pas på du ikke stikker den helt ned, så kan den være svær at få op igen – been there done that!). Nu tager du en gaffel og skraber al kagen væk, som er ‘inden i’ udstikkeren, helt ned til bunden, så man kan se hullet hvor stativet skal monteres.
– Den nederes stang skal monteres med skruetrækker og skrue i bunden, resten bliver skruet sammen med stangens fastsatte skrue (svært at forklare, men det kan ses når man har stativet mellem fingrene)

Jeg håber at denne guide kan løfte sløret for hvordan det er at lave sådan en bryllupskage – husk på at jeg ikke er professionel og dette er ene og alene min personlige erfaring og min måde at gøre det på denne gang og det fungerede for mig! Endnu engang vil jeg sige, at man skal have en del erfaring før man kaster sig ud i sådan et projekt, men samtidig vil jeg sige, man kan hvad man vil 😉 Og jeg lover, at det hele giver mening når man har stativet mellem fingrene – det gav også først mening for mig da jeg havde fået det hjem! Så rigtig meget held og lykke ude i de gifteklare hjem og skriv endelig til mig hvis du har nogen spørgsmål til opskrifter, fremgangsmåder og andet – vil hjertens gerne hjælpe 🙂